ترانزیت خارجی

ترانزیت خارجى عبارت از اين است که کالاى خارجى به‌منظور عبور از خاک ايران از يک نقطه مرزى کشور وارد و از نقطه مرزى ديگر خارج شود. كالای خارجی منظور كالایی نیست كه حتما ساخت خارج باشد ، بلكه در اینجا ملكیت كالا به اشخاص خارج از ایران و درمقصدی غیر از ایران موردنظر است ، بنابراین ممكن است كالای ترانزیت خارجی ساخت ایران باشد ولی كالایی است كه قبلا صادر شده و اینك ازیك مبدأ در خارج از ایران به مقصدی در كشوری دیگر درخارج از ایران ، ولی از طریق سرزمین ایران ترانزیت یا جابجا می‌شود . کالائى که تحت عنوان ترانزيت از کشور عبور مى‌کند جزء واردات و صادرات قطعى محسوب نبوده و از پرداخت حقوق گمرکى و سود بازرگانى و عوارض معاف است ليکن مشمول پرداخت هزينه‌هاى گمرکى ذکر شده مى‌باشد و تابع مقررات اين مبحث خواهد بود مگر اينکه در قراردادهاى ترانزيتى دولت با کشورهاى ديگر و يا قراردادهاى صورت کالاى ترانزيتى تابع همان مقرراتى خواهد بود که در قراردادهاى مربوط تعيين شده است.

محموله ترانزیت خارجی میبایست مستقیما از گمرک ورودی به کشور به گمرک خروجی ارسال شود و گمرک در صورت نیاز میتواند مسیر خروجی را تعیین و یا شخصی را به معیت بار اعزام کند. تمامی خودروهایی که بدون مسافر و همچنین بار باشند و برای ترانزیت اظهار شوند از هر لحاظ شامل قوانین ترانزیت خارجی میشوند. برای این گونه وسایل نقلیه باید اظهارنامه و همچنین پروانه ترانزیت جداگانه اخذ و تسلیم شود.

ترانزیت خارجی به قزاقستان

قزاقستان از شمال با روسیه، از شرق با چین، در جنوب شرقی با قرقیزستان، در جنوب با ازبکستان و در جنوب غربی با ترکمنستان همسایه است. سواحل شمال شرقی دریای خزر در خاک این کشور قرار دارد.
وسعت قزاقستان ۲٬۷۲۴،۹۰۰ کیلومتر مربع (بیش از سه برابر ترکیه یا پاکستان و کوچکتر از آرژانتین) است و حدود ۲۰٪ آن در سوی کوه‌های اورال قرار گرفته و به لحاظ جغرافیایی بخشی از آن در اروپا است. البته قزاقستان معمولاً یک کشور آسیایی طبقه‌بندی می‌شود.
قزاقستان بزرگ‌ترین کشور خشکی‌بست (محصور در خشکی) دنیا است. قزاقستان به بزرگی اروپای غربی است و از دریای خزر در غرب تا کوه‌های آلتای در شرق ادامه می‌یابد. مرزهای شمالی قزاقستان در دشت‌های سیبری غربی و مرزهای جنوبی آن در بیابان‌های آسیای میانه قرار دارند.
هم اکنون تبادل تجاری از مسیر آکتائو با بنادر شمالی به نحو روز افزونی گسترش یافته به طوری که می‌توان در سال های آینده این بندر را به عنوان اصلی ترین مرکز ترانزیتی در تجارت کشورمان با منطقه اوراسیا در نظر گرفت.